īŒ”

Categorieën

Bakingrediƫnten / Bindmiddelen

Bindmiddelen

Bindmiddelen

Bindmiddelen zijn stoffen die worden gebruikt om verschillende ingrediënten bij elkaar te houden, textuur aan een product te geven, de stabiliteit te bieden en de algehele kwaliteit van producten te waarborgen. Hieronder een uitleg van bindmiddelen die er zijn in de voedingsindustrie. 
 
  • Zetmeel is een van de bekenste bindmiddelen. Het wordt gewonnen uit verschillende plantaardige producten zoals, mais, aardappelen, rijst en tarwe. Het wordt vaak gebruikt in soepen, sauzen, puddingen en conserven om de juiste textuur te geven. Zetmeel gelatineert bij verhitting in water, wat het tot een effectief bindmiddel maakt.
 
  • Gelatine is een eiwit dat wordt gewonnen uit dierlijke producten (meestal varkens- of runderenbotten en huid). Het wordt vaak gebruikt in gelatineachtige desserts zoals, jelly, marshmallows en sommige snoepjes. 
 
  • Xanthaangom is een verdikkingsmiddel en bindmiddel voor glutenvrije producten,  sauzen, dressings en zuivelvervangers. Het kan ook helpen om de emulsie van olie en water te stabiliseren.
 
  • Pectine is een natuurlijk bindmiddel dat voornamelijk wordt gewonnen uit citrusvruchten of appels. Het wordt vaak gebruikt in jam, marmelade en andere fruitproducten om ze te laten geleren. Pectine zorgt voor de stevigheid in fruitconcerven en geeft een gelei-achtige textuur.

We hebben nog meer bindmiddelen op een rijtje gezet. Lees onder aan de pagina verder over bindmiddelen zoals eieren, psylliumvezel, tapiocameel en kikkererwtenmeel. 


Weergave:


Bezig met laden...
Nieuw
Bio kikkererwtenmeel 1 kg

Bio kikkererwtenmeel 1 kg

Natuurlijk glutenvrij bindmiddel | Onze biologische kikkererwtenmeel is 100% zuiver en wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Kikkererwten bevatten bijzonder veel eiwitten....

€ 5,95 * p/stuk
Nieuw
Bio tapiocameel 1 kg

Bio tapiocameel 1 kg

Smaak en geurloos bindmiddel | Tapioca zetmeel, ook bekend als tapiocameel, is een fijn, wit poeder dat gewonnen wordt uit de wortel van de cassaveplant. Tapiocameel is van...

€ 5,95 * p/stuk
Nieuw
Bio tapiocameel 500 gram

Bio tapiocameel 500 gram

Smaak en geurloos bindmiddel | Tapioca zetmeel, ook bekend als tapiocameel, is een fijn, wit poeder dat gewonnen wordt uit de wortel van de cassaveplant. Tapiocameel is van...

€ 3,50 * p/stuk
Gelatine poeder 1 kg

Gelatine poeder 1 kg

100% puur en natuurzuiver. Wordt gebruikt als bindmiddel voor oa. pudding.

€ 27,50 * p/stuk
Gelatine poeder 100 gram

Gelatine poeder 100 gram

100% puur en natuurzuiver. Wordt gebruikt als bindmiddel voor oa. pudding.

€ 2,95 * p/stuk
Koud bindmiddel 500 gram

Koud bindmiddel 500 gram

100% Zetmeel | Koud bindmiddel wordt gebruikt om de draagkracht van een product te verbeteren. Bijvoorbeeld in cake of als bindmiddel van een natte vulling, bijvoorbeeld...

€ 5,50 * p/stuk
Pectine 45 gram

Pectine 45 gram

O.a. voor het maken van jam. Doseren 0,8 - 2,0 %

€ 5,95 * p/stuk

  • Eieren bevatten eiwitten en vetten die als bindmiddel fungeren. Ze worden in bijna alle bakproducten gebruikt, zoals cakes en koekjes. De eieren zorgen ervoor om ingredienten zoals meel en suiker bij elkaar te houden. Ze dragen ook bij aan de luchtigheid en de textuur van het product.
 
  • Psylliumvezels of psyllium is een oplosbare vezel die wordt gewonnen uit de zaadschalen van de Plantago ovata-plant. Het wordt vaak gebruikt in glutenvrije bakproducten. Het heeft een uitstekende bindende eigenschap en verbeterd de textuur in producten waar geen gluten inzitten.
 
  • Tapiocameel wordt veel gebruikt in glutenvrije bakproducten als vervanging voor tarwebloem, omdat het van nature geen gluten bevat. Het helpt de textuur en de structuur van gebakken goederen te verbeteren. Gebruik tapiocameel in brood, koekjes, muffins, pannenkoeken en gebak om een luchtige, zachte textuur te creëren. Het bindt ook zeer goed met andere glutenvrije meelsoorten (zoals rijstmeel en maismeel).
 
  • Kikkererwtenmeel is een meel dat wordt verkregen door gedroogde kikkererwten te malen. Kikkererwtenmeel is van nature glutenvrij, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie. Het kan worden gebruikt als vervanger voor tarwebloem in bakproducten. Kikkererwtenmeel wordt vaak toegevoegd aan glutenvrije broodjes, pannenkoeken, muffins en koekjes. Het heeft een zachte nootachtige smaak en kan heel goed gecombineerd worden met andere glutenvrije meelsoorten (zoals rijstmeel, maismeel of tapiocameel). Vanwege de stijfheid van het zetmeel in kikkererwtenmeel wordt het ook vaak gebruikt als bindmiddel. 


Zelfbroodbakken.nl

ā—Tijdelijk aangepaste openingstijden tijdens de feestdagenā—

Tijdens de feestdagen zijn wij extra open in Boxtel.  Zie hieronder de feestdagen openingstijden.


Openingstijden winkel BOXTEL:

Zondag 22 december - 12:00 tot 16:00 uur
Maandag 23 december - 09:00 tot 17:00 uur
Dinsdag 24 december - 09:00 tot 16:00 uur

1 ste en 2 de kerstdag - Gesloten

Dinsdag 31 december - 09:00 tot 16:00 uur