Categorieën

Recepten / Brood recepten / Croissants maken

Croissants-maken

Croissant maken recept

Wat is er nu lekkerder dan zelfgebakken croissants als ontbijt of lunch? Croissants maken kan de eerste keer wat lastig zijn, maar hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt. Lekkere croissants maken draait allemaal om het creëren van perfecte croissant deeg dat in laagjes wordt opgebouwd. Dit croissantdeeg, ook wel bekend als getoerd gerezen deeg, is de basis voor luchtige en knapperige croissants. In dit croissant recept leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf croissants maakt, van het bereiden van het deeg tot het rollen, rijzen en bakken. Zo kun jij jezelf én anderen verrassen met zelfgemaakte croissants!
 
Croissant maken zelf met dit recept

Ingrediënten

Met dit recept maak je 14 croissants. Je kunt natuurlijk ook wat kleinere croissantjes bakken. In dat geval kun je iets meer dan 14 croissants maken, afhankelijk van de grootte.

500 gram Bio farine de ble T55
140 ml water, koud
140 ml melk, koud
10 gram zout
12 gram gedroogde gist
50 gram suiker
30 gram boter, op kamertemperatuur

Voor het toeren
250 gram boter, koud

Andere benodigdheden
Bloem ( voor het werkblad )
1 ei, losgeklopt

Zelf croissants maken – in 5 stappen

Uitdagend om te maken
Tijd ± 12 uur
Bakken ± 18 minuten


Wil je graag zelf croissants maken, maar weet je niet precies hoe je dit moet doen? In deze vijf stappen maak je zelf je eigen croissants:
  1. Croissantdeeg maken
  2. Croissantdeeg toeren met boter
  3. Croissants rollen
  4. Croissants laten rijzen
  5. Croissants bakken

Stap 1 – Croissantdeeg maken

  1. Combineer alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een glad deeg. Je kunt ervoor kiezen om met de hand te kneden of gebruik te maken van een standmixer met deeghaak. Kneed het deeg gedurende 4-5 minuten tot het soepel en elastisch is. 
  2. Vorm het deeg tot een bol en wikkel het in plasticfolie. 
  3. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast; voor nog betere resultaten laat je het deeg een hele dag rusten.

Stap 2 – Croissantdeeg toeren

  1. Leg de koude boter tussen twee vellen plasticfolie en rol het uit tot een vierkant van ongeveer 1 centimeter dik. Sla een aantal keer met de deegroller op de boter om het iets soepeler te maken, zodat het gemakkelijker in het deeg verwerkt kan worden.
  2. Haal het deeg uit de koelkast en rol het iets plat op een licht met bloem bestoven werkblad. Vorm het deeg tot een kruis door er vier hoeken aan te geven. Leg de plak boter in het midden van het deeg en vouw de vier flappen eroverheen, zodat de boter aan alle kanten bedekt is. Rol het deeg langwerpig uit tot het drie keer langer is dan breed.
  3. Vouw nu het deeg als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het uit in de andere richting, opnieuw tot het drie keer langer is dan breed. Herhaal dit vouwproces nog een keer. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Rol het deeg nog eenmaal uit in de eerste richting en vouw het weer in drieën. Verpak het deeg opnieuw in plasticfolie en laat het nog minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Voor de beste resultaten laat je het deeg een nacht rusten.

Stap 3 – Croissants rollen

  1. Rol het deeg met een deegroller uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een lap van 85 bij 20 centimeter. Als het deeg te elastisch is en steeds terugtrekt, laat het dan 10-15 minuten rusten in de koelkast voordat je verdergaat.
  2. Snijd met een scherp mes, pizzaroller of croissantroller driehoeken van 10×20 centimeter uit het deeg: de onderkant moet 10 centimeter breed zijn en vanaf het midden omhoog gemeten 20 centimeter. Snijd het deeg in het midden van de korte kant (van 10 centimeter breed) ongeveer 3 centimeter in. Rol het croissantdeeg vanaf daar op en trek het iets uit, zodat het deeg goed op spanning staat.

Stap 4  – Croissants laten rijzen (tweede rijs)

Leg de croissants met het puntje naar beneden op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de croissants is. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat het deeg 1½-2 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. De ideale temperatuur voor het rijzen van croissants is tussen 23 en 27°C. Zorg ervoor dat het niet warmer wordt, anders kan de boter smelten en zullen de laagjes minder mooi worden.

Stap 5 – Croissants bakken

Na de tweede rijs is het tijd om de croissants te bakken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de gerezen croissants royaal met het losgeklopte ei. Bak ze vervolgens 15-20 minuten, tot ze lekker goudbruin zijn geworden.
 
Croissant recept voor zelfgemaakte croissants

Kan ik verse croissants bewaren?

Versgebakken zijn de croissants natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt je zelfgemaakte croissants ook bewaren door ze in te vriezen. Als de croissants volledig zijn afgekoeld na het bakken, kun je ze individueel verpakken in plasticfolie of luchtdichte zakjes. Leg ze vervolgens in de vriezer, waar ze tot wel 1 maand kunnen worden bewaard.

Om de ingevroren croissants weer op te warmen, haal je ze uit de vriezer en laat je ze ontdooien bij kamertemperatuur. Verwarm de croissants vervolgens kort in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 5-10 minuten, of tot ze weer knapperig en warm zijn. Op deze manier kun je super snel opnieuw genieten van jouw zelfgemaakte croissants, zelfs dagen na het bakken! Je kunt de croissants ook ongebakken invriezen en later afbakken. Vries het croissantdeeg dan na de tweede rijs in. Laat ze voor gebruik eerst ontdooien op kamertemperatuur en bak ze vervolgens af.

Wat is lekker croissant beleg?

Een zelfgemaakte croissant is heerlijk op zichzelf, maar met lekker beleg kun je de croissants nóg lekkerder maken. Kies voor de klassieke combinatie van roomboter en jam, waarbij de boter smeltend op de warme croissant een perfecte combinatie vormt met de zoete jam. Voor een hartigere optie kun je dun gesneden kaas of ham toevoegen, die zacht smelten door de warmte van de croissant. Voor de zoetekauw zijn Nutella, honing of chocoladepasta fantastische keuzes. Daarmee wordt elke hap een verwennerij! Voor een luxe touch kun je de croissant vullen met plakjes vers fruit zoals aardbeien, bessen of plakjes banaan. Het frisse fruit contrasteert mooi met de boterige smaak van de croissant.


Weergave:


Bezig met laden...

BIO farine de ble T55 5 kg

€ 12,50 * p/stuk

Bruggeman gist 500 gram

€ 6,95 * p/stuk

Kristalsuiker grof 500 gram

€ 1,75 * p/stuk

Roomboter 250 gram

€ 3,50 * p/stuk

Zelfbroodbakken.nl

❗Tijdelijk aangepaste openingstijden en verzenddagen tijdens de feestdagen❗

Tijdens de feestdagen zijn wij extra open! Zowel de webshop als de winkel in Boxtel. Zie hieronder de feestdagen openingstijden.

Webshop extra open op maandag 23 december - Wij zullen dus op maandag tot 13:00 uur de webshop bestellingen van het weekend en maandag versturen in de hoop dat het de volgende dag geleverd gaat worden. 
 

Openingstijden winkel BOXTEL:

Zondag 22 december - 12:00 tot 16:00 uur
Maandag 23 december - 09:00 tot 17:00 uur
Dinsdag 24 december - 09:00 tot 16:00 uur

1 ste en 2 de kerstdag - Gesloten

Dinsdag 31 december - 09:00 tot 16:00 uur