Groentebrood recept
Als je op zoek bent naar een gezonde, hartige snack, dan is groentebrood een lekkere optie voor jou! Dit heerlijke brood is gemakkelijk zelf te maken en perfect om te serveren als lunch, snack of als onderdeel van een uitgebreide brunch. Groentebrood is een mix van verschillende groentes en als topping kun je geraspte kaas en groene pesto toevoegen. Hierdoor is het een geweldig recept om aan je routine toe te voegen doordat je met groentebrood ook nog eens wat extra groentes binnenkrijgt. Het deeg is licht en luchtig en dit in combinatie met de vulling zorgt voor een heerlijk brood. Loopt het water je ook al in de mond? Hier lees je alle benodigdheden, de beste werkwijze én handige tips!
Ingrediënten
Voor het brood
1000 Gram Epistar Belle Meunière (bloem)
20 Gram Gist
21 Gram Zout
620 Gram Water
Voor de groentevulling
40 Gram soepgroenten
1 rode peper
Zelf groentebrood maken – Recept
Zelf brood bakken is nog nooit zo makkelijk geweest. Een gezond brood bakken vereist een bepaalde werkwijze. Hierbeneden nemen we je stap voor stap mee door de groentebrood bereidingswijze. Het maken van groentebrood is verrassend eenvoudig, vooral als je de juiste ingrediënten hebt.
Groentebrood deeg maken
Om te beginnen heb je Frans bloem (Epistar Belle Meunière), gist, zout en water nodig om het deeg te maken. Meng alle ingrediënten. Daarna kun je beginnen met het kneden van het mengsel.
Groentevulling maken
Om de groentevulling te maken gebruik je een mix van grof gesneden soepgroenten, een fijngesneden rode peper en (eventueel) geraspte kaas gemengd met groene pesto. Dit mengsel voeg je aan het deeg toe en kneed je goed samen. Het is belangrijk om het deeg even te laten rusten in een geoliede bak. Doe dit voor zo'n 20 minuten in een temperatuur van ongeveer 26°C.
Het deeg opbollen
Hierna is het tijd om 450 gram af te wegen en het deeg op te bollen. Dit doe je door het deeg tot een strakke bol te kneden. Het mengsel leg je hierna in een ingesmeerde ovenschotel. Deze schotel hoort ongeveer 22 cm groot te zijn.
Brood laten rijzen
Voordat het groentebrood in de oven gaat, is het eerst tijd om het brood te laten rijzen voor 60 minuten. Bij deze stap kan je het groentebrood eventueel nog insmeren met ei en het kaas-pesto mengels toevoegen.
Hup! In de oven
Na het rijzen mag het groentebrood in de oven voor ca. 22 minuten op 225°C. Na het bakken even laten afkoelen en voilà, genieten maar!
Handige tips
Zelf groentebrood bakken? Hier zijn een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat het een succes wordt:
- Zorg ervoor dat het deeg goed is gekneed voordat je de vulling toevoegt. Dit helpt ervoor te zorgen dat het brood licht en luchtig blijft.
- Experimenteer met verschillende groentes om te ontdekken wat jouw favoriete combinatie is. Je kunt bijvoorbeeld wortel, paprika, courgette of prei gebruiken.
- Versier het groentebrood met wat extra kaas of kruiden voordat je het in de over doet om het nóg lekkerder te maken.
- Zorg ervoor dat je het groentebrood goed laat afkoelen voordat je het serveert. Dit helpt ervoor te zorgen dat het niet vochtig wordt.
Kortom, groentebrood is een lekkere optie voor iedereen die op zoek is naar een gezonde, hartige snack. Het is eenvoudig te maken, lekker en aan te passen naar wens. Probeer het eens uit en ontdek hoe heerlijk het kan zijn!