Teff volkoren brood
Teff is een oergraan uit Afrika met uitzonderlijke voedingswaarden. Teffbrood is met deze rede veel gezonder dan normaal volkorenbrood.
Teff is goed voor sporters, kinderen in de groei en voor ouderen die fit en vitaal willen blijven.
Recept:
500gr teffmeel, 320ml water, 10gr droge gist.
Werkwijze:
Broodbakmachine programma: Basis (zit tussen de 2 en 4 uur).
Recept oven: Recept zoals hier boven vermeld. (gebruik gewoon koud kraanwater). Meng alles ongeveer voor 15 minuten tot een egaal bolletje deeg. Laat daarna het bolletje deeg 30 minuten rusten. Bestrooi je werkblad met een klein beetje bloem en leg hier op je bolletje deeg op. Bol het deeg op in de juiste vorm. (kneed het niet). Laat daarna je bol deeg ongeveer 1 uur tot 1,5 uur rijzen in je broodblik of bakplaat. Leg er een theedoek overheen. Verwarm je oven voor op 220 graden (let op alle ovens zijn anders dus dit zijn richtlijnen). Bak nu je deeg in de voorverwarmde oven voor 30 minuten. Daarna mag de temperatuur naar 180/190 graden en laat je brood dan nog staan voor ongeveer 15 minuten.
Ingrediënten:
Volkorenmeel Teff, volkorenmeel, tarwegluten, zonnebloempitten, havervlokken, lijnzaad, tarwekiemen, gerstemout, bakkerszout, plantaardige olie (raap), calciumcarbonaat, suiker, ascorbinezuur (vitamine c), enzymen.
Voedingswaarde:
per 100 g - Energie: 1.544 kJ / 369 kcal - Vetten: 2,0 g - waarvan verzadigd: 1,5 g - Koolhydraten: 81,3 g - waarvan suikers: 2,8 g - Voedingsvezel: 7,0 g - Eiwitten: 4,8 g - Zout: 1,9 g - Natrium: 764,6 g.
Brood in de overTeffende trap, want Teffbrood bevat 3x zoveel vitaminen en 2x zoveel mineralen als een gemiddeld volkorenbrood. Daarnaast is het ook een bron van ijzer en calcium en bijzonder rijk aan vezels. Teffbrood past daarom uitstekend in het voedingspatroon van consumenten die bewust met goede voeding bezig zijn. Het is goed voor (duur)sporters, kinderen in de groei en ouderen die graag fit en vitaal willen blijven. Teffbrood is een 100 % volkorenbrood, waarvan 25 % teff.
Wat is Teff ?
Teff is een echt oergraan dat zijn origine in Afrika heeft. Het is een oergraan omdat het niet is veredeld door moderne technieken. Het bevat nog altijd dezelfde gezonde samenstelling als 6000 jaar geleden. Teffkorrels zijn veel kleiner dan de meeste graankorrels (150 korrels Teff evenaren de grootte van één tarwekorrel). Deze worden daarom in zijn geheel gemalen. De vezels en mineralen die zich in de buitenste laag van de korrel bevinden worden meegemalen. Teffmeel is dus altijd volkorenmeel, wat betekent dat het rijk is aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Wat is er zo goed aan Teff?
De meeste granen geven uiterst beperkt ijzer af aan het lichaam, Teff vormt hierop een uitzondering. Naast de aanwezigheid van mineralen en vitaminen is Teff laag in fytinezuur en bevat het vitamine C. Door de aanwezigheid van het fytinezuur afbrekende enzym fytase én het lage gehalte aan fytinezuur in Teff worden veel mineralen, zoals calcium en ijzer, beter opgenomen in het lichaam. Vitamine C helpt bij de opname van mineralen en de mineralen in Teff zijn door de lage hoeveelheid fytinezuur goed beschikbaar voor het lichaam.
Teff bevat veel meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten dan andere granen. Het bevat wel 30% aan langzaam afbreekbare koolhydraten ten opzichte van 4% in regulier volkorenmeel. Hierdoor houd je na het eten van Teff veel langer een ‘vol en verzadigd gevoel’.