Waldkorn oude granen
Een lekker Waldkorn broodje, op basis van tarwe, eenkorn, emmer en spelt.
Wat zijn oude granen?
Oude granen zijn de voorouders van onze huidige granen. Ze werden duizenden, sommige zelfs tienduizenden jaren geleden geteeld. Ondanks hun vele voordelen, werden ze geleidelijk aan vervangen door de graansoorten die we nu het beste kennen, zoals tarwe. Waarom? Het duurt best lang voor je oude granen kan malen. De graankorrels zijn omhuld door een stevig vlies, waardoor ze eerst gepeld moeten worden. Een arbeidsintensief proces en dus een stuk duurder.
Eenkoorn
Eenkoorn was één van de eerste teelgewassen. Het wordt de ‘grootvader’ van de huidige zachte tarwe genoemd. Eenkoorn heeft een unieke, licht nootachtige smaak.
Emmer
Emmer stamt af van eenkoorn en is de ‘vader’ van onze huidige zachte tarwe. Het geeft je brood een iets donkerder kleur en een lekker kruidige smaak. Emmer is bovendien bijzonder voedzaam.
Khorasan-tarwe
Khorasan-tarwe voegt een rijke, wat nootachtige smaak toe aan gebakken producten en bevat 20 tot 30% meer proteïne dan tarwe.
Wilde rogge
Wilde rogge is de oudst bekende voorloper van hedendaagse rogge. Brood bereid met wilde rogge heeft een donkerder kleur en een licht zoete, wat aardse smaak. Wilde rogge ontwikkelt bovendien een opmerkelijk aroma tijdens het bakproces.
Recept:
250gr waldkornmix, 250gr bloem, 290gr water, 10gr droge gist.
Ingrediënten:
Volkorentarwemeel, volkorenroggemeel, tarwegluten, gierst, volkorenspeltmeel, eenkoorn, emmertarwe, lijnzaad, zonnebloempitten, suikerbietvezel, suiker, zeezout, raapzaadolie, gedroogd gerstemout, bruine bastardsuiker, bakkershoning, gedroogde volkorenspeltdesem, ascorbinezuur, enzymen.
Werkwijze:
Broodbakmachine programma: Basis (zit tussen de 2 en 4 uur).
Recept oven: Recept zoals hier boven vermeld. (gebruik gewoon koud kraanwater). Meng alles ongeveer voor 15 minuten tot een egaal bolletje deeg. Laat daarna het bolletje deeg 30 minuten rusten. Bestrooi je werkblad met een klein beetje bloem en leg hier op je bolletje deeg op. Bol het deeg op in de juiste vorm. (kneed het niet). Laat daarna je bol deeg ongeveer 1 uur tot 1,5 uur rijzen in je broodblik of bakplaat. Leg er een theedoek overheen. Verwarm je oven voor op 220 graden (let op alle ovens zijn anders dus dit zijn richtlijnen). Bak nu je deeg in de voorverwarmde oven voor 30 minuten. Daarna mag de temperatuur naar 180/190 graden en laat je brood dan nog staan voor ongeveer 15 minuten.
Voedingswaarde:
per 100 g - Energie: 1.551 kJ / 369 kcal - Vetten: 9,7 g - waarvan verzadigd: 1,2 g - Koolhydraten: 48,9 g - waarvan suikers: 8,0 g - Voedingsvezel: 11,9 g - Eiwitten: 15,6 g - Zout: 3,3 g.