Categorieën

Recepten / Koek recepten / Stroopwafels maken recept

Stroopwafels-maken-recept

Stroopwafels maken recept

Er is geen markt waar de lucht niet gevuld wordt met de heerlijke geur van versgebakken stroopwafels. Je loopt er direct op af, aangetrokken door die heerlijke zoete geur. Wat als je diezelfde heerlijke geur en smaak nu in huis kunt halen? Met dit eenvoudige stroopwafel recept van Zelfbroodbakken kun je zelf stroopwafels maken en genieten van deze Hollandse lekkernij, vers uit je eigen keuken. Stroopwafels maken is niet alleen leuk, maar ook verrassend gemakkelijk. Dus pak je ingrediënten en stroopwafelijzer erbij, en tover de lekkerste stroopwafels op tafel.
 
Stroopwafels maken recept van Zelfbroodbakken

Ingrediënten

Voor 16 stroopwafels

Stroopwafel deeg
240 gram bloem
95 gram suiker
80 gram boter
1 ei
1 mespuntje zout
1 mespuntje kaneelpoeder

Kaneelstroop
500 gram suiker
75 ml kookroom
75 gram suikerstroop
1 mespuntje kaneelpoeder
225 gram boter

Extra benodigdheden
Plasticfolie
Kniepertjesijzer (stroopwafelijzer)
Steker van 10 cm doorsnede

Zelf stroopwafels maken

Zelf stroopwafels maken is ontzettend leuk en het is helemaal niet zo moeilijk als veel mensen denken. Vers uit het wafelijzer zijn stroopwafels het allerlekkerst: knapperig, warm en de stroop druipt er nog uit. Heerlijk! Ga je thuis stroopwafels bakken? Dat is ook superleuk om samen met je kids te doen. Ze kunnen dan zelf de deegbolletjes rollen en ze zullen het vast leuk vinden om deze te zien veranderen in heerlijke wafels. Met een paar basisingrediënten en een beetje geduld tover je de lekkerste stroopwafels op tafel.

Stroopwafels zijn perfect voor elk moment van de dag. Een lekkere traktatie voor bij de koffie, een zoete snack voor onderweg of een dessert na een gezellig diner, zelfgemaakte stroopwafels passen altijd. Je kunt ze zelfs inpakken en cadeau geven aan vrienden en familie. Er is niets zo leuk als een zelfgemaakt presentje dat met liefde is gebakken!

Bereidingswijze – Stroopwafel recept

Met dit eenvoudige stroopwafel recept kun je zelf de allerlekkerste stroopwafels maken. Deze heerlijke lekkernij combineert knapperige wafels met een zoete en smeuïge kaneelstroop. Perfect voor bij de koffie of thee, en een echte traktatie voor jezelf of je gasten. Volg onderstaande stappen zorgvuldig en je hebt binnen no-time iets lekkers op tafel staan!

Stroopwafel deeg maken

  1. Meng de bloem met de suiker in een grote kom. Maak een kuiltje in de bloem en voeg hierin de boter, het ei, zout en kaneelpoeder toe.
  2. Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een samenhangend deeg.

Stroopwafels bakken

  1. Verwarm het kniepertjesijzer voor op stand 2. Verdeel het deeg in 32 gelijke stukjes. Rol elk stukje tot een bolletje en druk ze iets plat tot een mini-hamburger vorm.
  2. Leg een plakje deeg op het bakijzer en bak het in circa 1 minuut gaar. Leg de warme wafel direct op een snijplank en steek er een cirkel uit met de steker. Herhaal dit tot al het deeg op is.

Kaneelstroop maken

  1. Snijd de boter in kleine klontjes en zet apart.
  2. Karamelliseer de suiker in gedeeltes in een pan op middelhoog vuur tot het een mooie goudbruine kleur heeft.
  3. Verwarm ondertussen in een andere pan de kookroom samen met de suikerstroop. Zodra de suiker volledig is gekaramelliseerd, blus je de karamel af met de warme roommassa. Roer goed door en laat het koken tot de karamel volledig is opgelost.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg het kaneelpoeder toe. Roer vervolgens de klontjes boter erdoor totdat alles goed gemengd is. Laat de kaneelstroop afkoelen tot ongeveer 50 ºC.

De stroopwafels maken

Besmeer een afgekoelde wafel met een beetje warme kaneelstroop. Druk er een andere wafel tegenaan tot de stroop zich mooi verdeeld heeft tot aan de rand. Herhaal dit tot alle wafels en stroop op zijn.

Stroopwafels maken met toppings

Stroopwafels zijn natuurlijk hartstikke lekker op zich, maar je kunt ze ook nog een extra topping geven voor een verrassende twist. Hier zijn enkele heerlijke suggesties om je stroopwafels bakken nog leuker te maken:
 
  • Stroopwafels met chocolade: Smelt wat pure, melk of witte chocolade en dip de stroopwafels erin. Laat ze uitharden voor een knapperige chocoladelaag.
  • Stroopwafels met fruit: Voeg vers fruit toe zoals aardbeien, frambozen of plakjes banaan. De frisse smaak van het fruit past perfect bij de zoete stroop.
  • Stroopwafels met noten: Strooi fijngehakte noten zoals amandelen, hazelnoten of pecannoten over de warme stroop voor een knapperige bite en extra smaak.
  • Stroopwafels met extra karamel: Besprenkel de stroopwafels met een beetje extra karamel of dulce de leche voor een intens zoete en smeuïge traktatie.
Stroopwafels met karamel

Tips om de perfecte stroopwafels te maken

Stroopwafels maken is hartstikke leuk en met een paar handige tips kun je ervoor zorgen dat je stroopwafels iedere keer weer perfect zijn. Met onderstaande tips kun je gegarandeerd genieten van knapperige, smaakvolle stroopwafels die iedereen zullen verrassen!
 
  • Karamelliseren: Zorg ervoor dat de karamel niet te donker wordt bij het karamelliseren van de suiker om een bittere smaak te voorkomen.
  • Stroopwafels maken: Werk snel en zorgvuldig bij het samenstellen van de wafels zodat de stroop nog lekker warm is en goed smeerbaar blijft.
  • Stroopwafels bewaren: Bewaar de stroopwafels in een luchtdichte doos om ze vers en knapperig te houden.

Met dit stroopwafel recept haal je de geur en smaak van versgebakken stroopwafels in huis. Een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid. Veel bakplezier gewenst!

Wil je nog meer bakken? Bekijk dan ook onze andere recepten, zoals hartige recepten voor focaccia pizza of brood recepten voor een heerlijk borrel brood of Italiaanse bollen. Zo kun je heerlijk zelf brood bakken!


Weergave:


Bezig met laden...

Kristalsuiker grof 500 gram

€ 1,75 * p/stuk

Roomboter 250 gram

€ 3,25 * p/stuk

Universeel bloem 1 kg

€ 2,25 * p/stuk

Zelfbroodbakken.nl