Pinsa recept
Wil je eens iets anders dan pizza, maar hou je wel van die heerlijke krokante bodem? Dan is dit pinsa recept perfect voor jou! Pinsa maken is eenvoudiger dan je denkt en met een paar basisingrediënten heb je binnen no-time een smaakvol deeg dat je helemaal naar eigen smaak kunt beleggen. Zelf pinsa maken is een feest voor elke liefhebber van luchtig en knapperig deeg. De combinatie van verschillende meelsoorten geeft de pinsa een unieke textuur en smaak. Volg dit pinsa recept stap voor stap en verras je gasten (of jezelf!) met deze heerlijke Italiaanse lekkernij.
Ingrediënten
650 gram bloem voor pizzadeeg
75 gram biologische rijstmeel
50 gram speltmeel
480 ml kraanwater
0.5 theelepel gedroogde gist
2 theelepels zout
2.5 eetlepels milde olijfolie
Benodigdheden
Staande mixer met deeghaken
Vershoudfolie
Pizzasteen
Het verschil tussen pizza en pinsa
Hoewel pinsa en pizza op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, zijn er een aantal verschillen. Het grootste verschil zit in het deeg. Bij het pinsa maken wordt een mix van bloem, rijstmeel en speltmeel gebruikt, wat zorgt voor een lichtere, krokantere textuur. Daarnaast rijst pinsa deeg veel langer. Dat zorgt voor een luchtigere bodem. Ook de vorm is anders; pinsa heeft vaak een ovale, onregelmatige vorm, terwijl pizza meestal rond is. Door het langere rijzen en de combinatie van meelsoorten is zelfgemaakte pinsa lichter verteerbaar dan een traditionele pizza. Zo krijg je met pinsa maken een lekkere en lichte twist op de klassieke pizza!
Zelf pinsa maken? Dat doe je met dit pinsa recept
Voordat je kunt genieten van je zelfgemaakte pinsa, moet je wat geduld hebben. Het deeg heeft tijd nodig om zijn volle smaak en luchtige textuur te ontwikkelen. Gelukkig is het proces eenvoudig en wordt het deeg met elke stap soepeler en makkelijker om mee te werken. Door gebruik te maken van de ‘stretch and fold’-methode krijg je een elastisch deeg, dat na een lange rusttijd de perfecte basis vormt voor je zelfgemaakte pinsa.
Deeg bereiden
Doe de bloem, het rijstmeel, speltmeel, water en gist in de kom van een staande mixer. Roer alles kort door en laat het mengsel 10 minuten rusten. Voeg daarna het zout toe en kneed het deeg met een deeghaak in ongeveer 7 minuten tot een soepel geheel.
Het deeg vouwen
Doe een beetje olijfolie in een ruime mengkom en leg het deeg erin. Maak je handen vochtig en trek het deeg aan één kant omhoog, zonder het te scheuren. Vouw het terug over de rest van het deeg. Herhaal dit rondom vier keer, zodat je het deeg van alle kanten hebt omgevouwen. Laat het deeg vervolgens 15 minuten rusten, afgedekt met een schone theedoek.
Vormen en rijzen
Herhaal de ‘stretch and fold’ methode uit stap 2 nog een keer. Vorm vervolgens een mooie bol van het deeg en leg het terug in de met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is. Zet de kom daarna in de koelkast en laat het deeg minimaal 12 uur rusten (dit kan tot maximaal 24 uur).
De pinsa vormen
Bestuif een werkvlak licht met bloem en verdeel het deeg in vier gelijke porties (voor 4 personen). Vorm van elk deel een ovaal en leg deze op een ingevette bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de porties. Laat de stukken deeg vervolgens nog eens 2 uur en 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
Pinsa bakken
Verwarm je oven voor op 250°C en leg een pizzasteen op het onderste rooster. Druk voorzichtig met je handen de ovale deegstukken uit, maar zorg ervoor dat je niet te veel lucht uit het deeg drukt. Druk met een eetstokje of de achterkant van een mes een licht ruitpatroon in het deeg. Schuif de pinsa’s een voor een op de hete pizzasteen en bak ze in 8-10 minuten goudbruin en krokant.
De zelfgemaakte pinsa beleggen
Nu je zelf pinsa hebt gemaakt, is het tijd om ze te beleggen! Pinsa is ontzettend veelzijdig en je kunt het op talloze manieren beleggen. Houd je van vis? Dan is een combinatie van gerookte zalm, kappertjes, crème fraîche en rode ui een heerlijke keuze. Voor een klassieke Italiaanse smaak is verse tomaat met mozzarella en basilicum altijd goed. Liever iets pittigs? Probeer eens een laagje tomatensaus met gekruide kip, jalapeño’s en rode ui. Of ga voor een vegetarische versie met gegrilde courgette, aubergine en een scheutje olijfolie. Welke topping is jouw favoriet? Wat je ook kiest, de luchtige en knapperige bodem van de pinsa maakt het een echte topper!
Meer
brood recepten nodig? Bekijk eens ons
flatbread recept,
pitabroodjes recept of recept voor zelf
croissants maken.